Közösségi eredmények bemutatása - 2022. május

Közösségi eredménynek tekintjük, mindazon tevékenységeket, amelyek a település polgárainak, közösségeinek tevékenysége, együttműködése keretében, a közösségfejlesztési folyamat során megvalósul, függetlenül attól, hogy a helyi közösségi cselekvési tervben szerepel-e?

A projekt megvalósítása során két alkalomra lett beütemezve közösségi eredmények bemutatása. Az előző az 5. mérföldkőnél megvalósult. Ez alkalommal az azóta megvalósult eseményekről is beszámolunk.

Településünkön először megvalósult három közösségi kiállítás, amelyeket további három követett a Helyi Cselekvési Tervnek megfelelően. A közösségi kiállítások a következő címmel zajlottak le: Gobelin, Retró bélyegek és Nyakra – Főre; amiket követtek a Kinder galéria, Tűzzománc, Anno Tompa kiállítások.

Megszerveztünk és kiviteleztünk két nagysikerű Népismereti tábort. A konzorciumba tartozó településekről érkeztek a gyerekek. A Népismereti tábor szervezése is szerepelt a HCST-ben.

Megszerveztünk és kiviteleztük a Szomszédolás ünnepséget. Nagy nyilvánosságot kapott az esemény. A körzeti televízió is hirdette és beszámolt a történtekről. Balotaszállás és Zsana lakosai látogattak el városunkba. A szomszédünnep részét képezi a Helyi Cselekvési Tervnek.

Szalmabála öltöztetésre hívtuk össze azokat, akik kedvet éreztek egy kis közös kreatívkodáshoz.

A szalmabála öltöztetés közösségi akció volt és szerepel a közösségi cselekvési tervben.

A helyi értékfeltárás és helyismereti dokumentumok gyűjtése is megvalósult, ami a készülő kiadvány és az ahhoz kapcsolódó kiállítás anyagául szolgált.

Helyi közösséget erősítő akcióban valósult meg a közösségi füves-, és gyógynövényeskert Tompán, a Hagyományok Háza kertjében. A kert létesítésével az akció nem zárult le, folyamatos, hiszen folytonos törődést, fejlesztést, gondozást igényel. Közösségformáló hatása a jövőbe mutat.

Sajnos a koronavírus járvány megnehezítette a közösségfejlesztési folyamatokat.

Összességében azonban elmondható, hogy eddig a TOP-5.3.1-16 pályázat megvalósítása a tervek szerint haladt, mind a határidőket, mind pedig a feladatokat illetően.